Benut het loopbaanbudget optimaal

Benut het loopbaanbudget optimaal

Professionals in de sector Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening hebben budget om zelf in te zetten voor ontwikkeling. Dit loopbaanbudget kan de professional inzetten om zich verder te ontplooien, om zo beter te kunnen meebewegen met alle veranderingen in de samenleving. Ook moet het budget ervoor zorgen dat zij kunnen inspelen op veranderingen in de arbeidsmarkt en in hun werkveld. Kortom: met het budget kunt u uw talenten ontwikkelen en ervoor blijven zorgen dat u de juiste persoon op de juiste plaats bent.

Hoe zit het precies?

Vanaf 1 juli 2015 bouwen alle werknemers in de sector loopbaanbudget op. Dit is opgebouwd uit het loopbaanbedrag en vitaliteitsuren (uren waar je op grond van je leeftijd aanspraak op maakt). De werkgever reserveert vanaf dat moment 1,5% van het salaris (1 juli tot 1 april 2016 en daarna 1,0%). U krijgt het geld dus niet zo in handen, maar mag dat wel besteden aan uw eigen individuele inzetbaarheid volgens de gemaakte afspraken. Het bedrag dat u opbouwt, moet u binnen drie jaar gebruiken.

Een goede optie voor de besteding van het budget is het volgen van een opleiding of training. Maar welke opleiding past bij uw ontwikkelvraag? Wat draagt bij aan het verbreden van uw loopbaanmogelijkheden? Waar begint u met zoeken of gaat u alleen af op het enthousiaste verhaal van een collega? U kunt uw geld maar een keer besteden!

Hoe kunt u een training vinden die bij u past?

Vraag uzelf goed af: wat wil ik bereiken met het volgen van een scholing/training of opleiding? Wat moet ik anders, kunnen, weten of doen na afloop van de scholing. Zijn er bijvoorbeeld Wmo-competenties die u wilt versterken? Waar ziet u kansen voor de toekomst? Kies ook de studievorm die bij u past. Hoe leert u  het meest effectief? Door te studeren, oefenen, reflecteren, met anderen uit te wisselen?

Op deze site vindt u een groot aanbod aan trainingen, opleidingen en cursussen binnen de Wmo. U kunt snel zoeken op thema, maar ook op trefwoord. Informatie over doelen en studieduur zijn vermeld en als een opleiding is gecertificeerd, staat dit in de beschrijving. Kortom: een handig hulpmiddel om een weloverwogen keuze te maken om uw loopbaanbudget in te zetten.

Meer weten? Kijk ook eens bij de keuzehulp.