Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling

Aanbieder: 
Dessaur Trainingen
Lesduur: 
15 uur plus 15 uur zelfstudie verdeeld over 3 maanden.

Opleidingsniveau:

Als Aandachtsfunctionaris ben jij in jouw organisatie verantwoordelijk voor de invoering van de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling. Jij kunt als getrainde Aandachtsfunctionaris écht het verschil maken in jouw organisatie en daarmee in het leven van een kind of volwassene.

Resultaat

Na het volgen van deze training heb jij het zelfvertrouwen en de kennis om huiselijk geweld en kindermishandeling te helpen voorkomen. Je kunt direct, met een plan van aanpak, als Aandachtsfunctionaris aan de slag en samen met je collega’s de wet Meldcode op zorgvuldige wijze naleven.

Inhoud

Tijdens deze training leert de deelnemer:

  • welke taken een aandachtsfunctionaris heeft, maar ook welke verantwoordelijkheden de directie en de uitvoerende collega’s hebben;
  • op een zorgvuldige, heldere en directe wijze te communiceren met ouders, verzorgers, cliënten of patiënten over zorgen met betrekking tot kindermishandeling en/of huiselijk geweld:
  • alles over de werkwijze rondom de Meldcode, de thematiek en de belangrijkste ketenpartners zoals Veilig Thuis;
  • een plan van aanpak te maken voor de implementatie en borging van de Meldcode voor de eigen organisatie. Je gaat dit plan tijdens de training ook al echt maken, zodat je meteen na de training kan starten!

De training is bedoeld voor uitvoerend medewerkers, leidinggevenden (manager/teamleider), staf en/of bestuurders (directeur/bestuurder).

Aanpak

Er wordt gewerkt met een combinatie van praktijkverhalen met behulp van een ervaringsdeskundige vanuit Stichting Praat, theorie en oefeningen met een trainingsacteur. Deelnemers schrijven hun eigen plan van aanpak.

Uit de deelnemersevaluatie

'Ik heb onlangs bij Naomi de training Aandachtsfunctionaris Huiselijk Geweld en Kindermishandeling mogen volgen. Wat ik over Naomi kan vertellen is dat ze veel kennis en ervaring heeft op het gebied van kindermishandeling en huiselijk geweld. Ze weet een goede balans te vinden tussen leren en ervaren waardoor de training boeiend blijft. Ze is ook erg betrokken bij de cursisten waardoor ze in een korte tijd genoeg veiligheid weet te creëren waardoor de cursisten open en eerlijk kunnen reageren op situaties die tijdens de training ontstaan. '
Daan Rooijakkers Jongerencoach bij Menswel.nl

Praktische informatie

-Individuele inschrijving
Totale kosten: zie de website
Locatie: Voorburg

- Maatwerk / in-company
Totale tarief (indicatie) voor de training (inclusief voorbereiding en nazorg): in overleg
Locatie: in overleg

Het laatste dagdeel is een aantal weken na de tweede dag zodat men de tijd heeft een plan van aanpak te maken.
Na afloop ontvangt de deelnemer een certificaat (als bewijs van deelname) en kan zich officieel Aandachtsfunctionaris noemen

Erkenning van de opleiding

De organisatie is een door de overheid erkende onderwijsinstelling.
De organisatie is gecertificeerd door het CRKBO.

Meer informatie

Op de website van Dessaur Trainingen.