Basistraining OpvoedParty

Basistraining OpvoedParty

Aanbieder: 
Lunamare
Lesduur: 
3.5 uur plus 1 uur zelfstudie.

Opleidingsniveau:

De OpvoedParty ondersteunt beroepsopvoeders om moeiteloos in gesprek te komen met ouders, die worstelen met alledaagse opvoedingsvragen. Met het verrassend eenvoudige OpvoedPartySpel helpt u ouders weer op de rit zonder hen te betuttelen.

Resultaat

Na de basistraining kunnen beroepsopvoeders aan de slag met de OpvoedParty, toegesneden op hun persoonlijke situatie, kennis en vaardigheden. Ze zijn zich bewust van hun rol en houding tijdens een OpvoedParty en hoe ze de veiligheid aan tafel kunnen garanderen.

De training draagt bij aan de volgende competenties:

  • Versterkt eigen kracht en zelfregie
  • Verbindt individuele en gemeenschappelijke vragen en potenties
  • Stimuleert verantwoordelijk en oplossingsgericht gedrag

Inhoud

Tijdens de training wordt aandacht besteed aan:

  • Kennismaking volgens het concept van de OpvoedParty - gericht op kwaliteiten;
  • Persoonlijke vragen beantwoorden over de online introductie en de materialen;
  • Eigen reflectie op de gewenste locatie, hun "worst-case-ouder" en de persoonlijke introductie;
  • Oefenen met de start van een OpvoedParty en de overgang naar het gebruik van de materialen;
  • Korte evaluatie, uitreiking to-do-list en certificaat.

De training is bedoeld voor uitvoerend medewerkers.

Het is wenselijk dat gemeenten op bestuurlijk niveau de OpvoedParty implementeren in hun beleid opvoedingsondersteuning op wijkniveau. De scholing zelf is op uitvoerende sociale professionals (be-roepsopvoeders) gericht, maar leidinggevenden en beleidsmakers in zorg, welzijn, onderwijs en kinderopvang spelen een belangrijke rol als facilitator.

Aanpak

De basistraining is gelaagd ("in en uit de klas"): de deelnemers worden door de trainer net zo "behandeld" als de ouders, die straks op hun OpvoedParty zullen komen. Na een kennismaking gaan we in op de praktische vaardigheden van het begeleiden van het gesprek. Hier is de rol van adviseur van ondergeschikt belang: de ouders zijn experts van hun kinderen en hun eigenWIJSheid is leidend voor de inhoud van het gesprek. We onderzoeken de mogelijkheden van de materialen, toegespitst op de situatie van deelnemer. Iedere deelnemer krijgt persoonlijke feedback op zijn/haar handelen, lichaamstaal, taal/stemgebruik, gevoel van veiligheid aan tafel etc.

Uit de deelnemersevaluatie

‘OpvoedParty is een prachtige manier om ouders op een laagdrempelige manier opvoedondersteuning te bieden. Ik zie het als mijn missie om praten over opvoeden gewoner te maken. OpvoedParty is een mooie methodiek hiervoor. De basistraining heeft mij erg enthousiast gemaakt. De begeleiding van Katrien is prettig. Ik kijk uit naar de samenwerking!’

Praktische informatie

Individuele inschrijving voor de training
Totale kosten: € 149 per persoon ex btw
Locatie: Utrecht

- Maatwerk / in-company
Totale tarief (indicatie) voor de training (inclusief voorbereiding en nazorg): € 750 per dagdeel (ex btw en reiskosten), afhankelijk van expliciete maatwerkvragen en aantal deelnemers (max. 12 per groep)
Locatie: in overleg
Na de basistraining is het aan te bevelen om - pas na minimaal 2 OpvoedParty's in de praktijk gegeven te hebben - deel te nemen aan de verdiepingstraining. Gemiddeld is er zo'n 3 tot 5 maanden nodig om dit te realiseren.

Erkenning van de opleiding

De organisatie is gecertificeerd door CRKBO.

Meer informatie

Op de website van Lunamare